Den uregerlige konge

henry-viii”Jeg har været Deres hustru i årevis. Jeg har givet Dem mange børn. Gud ved, at jeg kom til Deres seng som jomfru, og jeg overlader det til Deres samvittighed at sige, om det var så eller ej.”

Året er 1529 og den der udtaler ordene på knæ foran kong Henrik den ottende og en række betydningsfulde mænd i tribunalet i Blackfriars Abbey er en lille, svær kvinde: Katarina af Aragonien, kongens hustru. Årsagen til dramaet er, at Henrik er blevet ramt af ”kærlighedens pil”, som han begejstret skriver i et brev til sin nye unge og smukke udkårne. Hun hedder Anne Boleyn, er hofdame uddannet i Frankrig og Bruxelles, intelligent og elegant og udstyret med ”en fantastisk manke af mørkt hår” og en ”lang, hvid svanehals”.

Sådan beskriver forfatteren G.J. Meyer hende i sin meget læseværdige bog ”Tudors” – fremragende oversat af Lissi Nordahn Bredsdorff. Og kongen er som forhekset af Anne, der til gengæld er klog nok til ikke at acceptere blot at blive hans elskerinde. Hun vil være hans hustru og dronning.”  Begæret efter Anne fører til et brud med pavemagten og baner vejen for den protestantiske kirke i England. Læs hele anmeldelsen i denne uges Weekendavisen.