I Osamas skygge

growing-up-bin-ladenlille

Jeg mailede for nylig med den amerikanske forfatter Jean Sasson om hendes bog “Growing up bin Laden”, der er lavet i samarbejde med Osama bin Ladens søn Omar og hans første kone, Najwa. Artiklen er bragt i Weekendavisen nr. 36. Fra artiklen:

Spørger man den amerikanske forfatter Jean Sasson, hvad hun forbinder med ti-årsdagen for terrorangrebet på hendes land, får man ikke overraskende det svar, at 11. september betyder ”sorg og fortrydelse over noget, der aldrig skulle være fundet sted. Sorg over alle de uskyldige mennesker, der døde på den mest forfærdelige måde.” Men Jean Sasson har også medfølelse med Osama bin Ladens familie: For, ”hans handlinger skadede hans egne koner og børn.”

Og: Ikke alene nåede Omar at tilbringe fire år i Afghanistans terroristtræningslejre. I 1996, da han var 15 år gammel, boede han flere måneder alene med sin far på et område af Tora Bora bjerget, som en excentrisk afghansk mullah havde foræret bin Laden. På bjerget er de eneste andre mennesker Omar ser igennem måneder før hans familie ankommer og bliver installeret under de mest primitive forhold, mænd der diskuterer jihad med hans far.