Fra bin Laden til Breivik

osamabinladenaugust2011Jeg har sammen med kunstner og skribent Uwe Max Jensen en kronik i ugens udgave af Weekendavisen. Den har overskriften “Fra bin Laden til Breivik”.

Fra kronikken: Anders Behring Breivik myrdede 77 mennesker, de fleste børn og unge, i Norge den 22. juli i år. Osama bin Laden myrdede 3000 mennesker i USA for snart ti år siden i al Qaedas til dato mest spektakulære angreb. Er der fælles træk mellem de to terrorister og deres liv? Og er der tale om gale mænd?

En retspsykiatrisk vurdering må afgøre om, Breivik er egentlig sindssyg. Umiddelbart ser det ikke ud til at være tilfældet. Det samme gælder i forhold til afdøde bin Laden, der ofte og forfejlet er blevet affejet som en nihilistisk galning i en jordhule i Tora Bora.

Hvad der først og fremmest kendetegner de to terrorister er deres radikalitet, deres fanatisme. De er mænd, der har konkluderet, at hvis man vil vinde en krig, må man slå til hvor det gør modstanderen mest ondt.