Musikkens ytringsfrihed

Ytringsfrihed handler ikke kun om, hvad der kan skrives i bøger, aviser og magasiner. Også musikere oplever censur, intimidering, overgreb eller fængsling i en lang række lande, herunder Zimbabwe, Iran, Pakistan og Somalia. Men hvor mange ved i grunden, at den organisation, der på verdensplan beskæftiger sig med at fremme musikeres ytringsfrihed har hovedsæde i hjertet af København?

Organisationen Freemuse har hjemmesiden http://www.freemuse.org/ Man kan være både blive betalende medlem eller blot støtte organisationen. Man kan tilmelde sig organisationens nyhedsbrev, og man kan købe en række publikationer fra organisationens hjemmeside.

En af disse Freemuse-publikationer er den berømte Can you stop the birds singing? fra 2001 om censur af musik i Afghanistan. Af andre rapporter kan nævnes All that is banned is desired, der samler indlæg fra en konference i Beirut i 2005 om musikcensur. Og i en tid, hvor vi dagligt hører om Robert Mugabes rædselsregime kan det være interessant at vide, at Freemuse faktisk i 2005 publicerede rapporten Playing with fire, der handler om frygt og selv-censur i zimbabweansk musik.

Det var også Freemuse, der var medarrangør, da den glimrende film om censur af musik i Iran Sounds of Silence – Underground Music in Tehran fra 2006 blev vist februar i år i Grand Teatret. Filmen er instrueret af to unge iranere, der begge bor i Vesten, Amir Hamz og Mark Lazarz. Læs om filmen på http://www.soundsofsilencefilm.com/