Khomeini og Vestens blinde øje

Det er ofte hævdet, at Irans ayatollah Khomeini, sejrherren af den islamiske revolution i 1979, løj om sine reelle hensigter med det iranske samfund. Men egentlig løj Khomeini ikke. I en af Khomeinis bøger står der ligeud, at mullaherne skal styre samfundet. Men få havde læst, hvad ayatollahen skrev.

Sandt nok, under sit eksil i Frankrig blev han af sine rådgivere ansporet til at koncentrere sine udtalelser om at bekæmpe shahen og ikke tale om kvindens stilling, ytringsfrihed, hadet mod jøderne og den slags. Han blev rådet til at sløre sine hensigter. Men når Khomeini – der ses i ung udgave til venstre på dette billede – alligevel talte om, at der ville være ytringsfrihed og frihed for kvinderne i det nye Iran, tilføjede han: »I overensstemmelse med islam«. Eller »På grundlag af koranen«.

De færreste hørte disse afgørende tilføjelser. Ligesom de færreste hører, hvad nutidens islamister siger med “småt” eller undlader at sige. Jeg har skrevet dagens kronik i Jyllands-Posten. Læs den her