Kvinden og manden og den seksuelle frihed

Jeg medvirkede i går på Kulturen, TV2 NEWS. Anledningen var en kommende ny udgave af O´s historie, Pauline Rèages berømte roman fra 1954 om kvinden O, der lader sig installere på slottet i Roissy,  Agnete Dorph Stjernfelt er i færd med at oversætte bogen, der udkommer på forlaget Rosinante.

O´s historie er en brutal, men smukt skrevet fortælling om en kvindes fuldstændige underkastelse; på slottet må hun ikke må se mænd i øjnene og bliver pisket for den mindste forseelse.

Man kan udgive sådanne bøger i dag uden problemer. E.C. James´ trilogi om seksuel dominans, Fifty Shades of Grey, storsælger verden over. Forfatteren har åbent erklæret, at bogen om den unge Anastasia der indleder et forhold til den sadistiske rigmand er udtryk for hendes egne fantasier. Men kunne man forestille sig en dominerende mand, der åbent skrev en roman om, hvor vild han er med at bestemme over kvinder? Hvor inciterende han synes, det er at give kvinder pisk? At en sådan mand gav udtryk for, at bogen afspejlede hans egne fantasier?

Jeg tror, den pågældende ville blive jaget ud af om ikke byen, så af det gode selskab. Tænk blot de rasende udfald mod filminstruktøren Jørgen Leth, der skrev denne sætning: “Jeg tager kokkens datter, når jeg vil”.