Vilks´kamp for ytringsfriheden

Nyhamsläge: I 1996 grundlagde Lars Vilks den fiktive stat Ladonia, der omkranser hans monumentalskulptur Nimis, der er placeret på den skånske kyst nær fiskerlejet Arild. Enhver kan for et beskedent beløb på formedelst 12 dollars blive statsborger i Ladonia. Den mulighed har foreløbig 15.000 mennesker benyttet sig af. Og nu er grundlæggeren selv blevet en slags statsoverhoved.

Det føles i hvert fald sådan, da vi besøger Lars Vilks i hans hjem lige udenfor den skånske flække Nyhamnsläge. På den prosaiske jordvej, der fører fra hovedvejen ned til Vilks’ lejede hus, er der opstillet en campingvogn og et mobilt toilet. Campingvognen benyttes af to politifolk fra Skånes politi, der beder os vise pas eller kørekort og checker vores bagage, inden vi kan få foretræde for Vilks.”

Læs hele Uwe Max Jensens og mit interview med den svenske kunstner Lars Vilks – der ikke har kunnet leve et normalt liv siden han i 2007 tegnede islams grundlægger Muhammed som rundkørselshund – i denne uges Weekendavisen.