Religion for ateister

Jeg var for nylig i London og høre et foredrag med den kendte britiske forfatter Alain de Botton i anledning af hans aktuelle bog Religion for atheists: A non-believer´s guide to the uses of religion.

Botton er træt af jerntæppet mellem ateisterne og de  troende i religionsdebatten. Han er selv ateist men mener at ateisterne kan lære meget af religion, for eksempel på områder som undervisning, kunst og evne til at forstå basale elementer som venlighed og fællesskab.

Botton citerer den berømte filosof John Stuart Mill for at opfatte universiteter, som steder, der ikke blot skal skabe dygtige fagfolk men kapable og kultiverede mennesker. Men:  ”Forestillingen om at uddannelse kan gøre dig til et bedre menneske er smuk og ambitiøs. Men hvis man nu om dage mødte op på et universitet og talte om at man ønskede at studere kultur for at blive vejledt og trøstet, ville de jo ringe efter ambulancen.”

Læs hele reportagen i den trykte udgave af denne uges Weekendavisen.