At konvertere til islam

Debatmødet på Krogerup Højskole den 25. juli var tankevækkende. Debatten handlede blandt andet om multikultur og migration og i panelet sad ud over undertegnede pædagog og gadeplansarbejder i Nordvest, Khaled Mustapha og Mattias Tesfaye, fagligt aktiv murer. Mustapha er medlem af Enhedslisten, Tesfaye er medlem af SF. Tilhørerne var unge, der efterfølgende skal på en større rejse til blandt andet USA, Syrien og Iran.

Vi kom selvfølgelig til at diskutere islam, og rigtig interessant blev det, synes jeg, da Khaled Mustapha forklarede hvor betydningsløst det efter hans mening var, at en dansk mand konverterede til islam, hvis han giftede sig med en muslimsk pige i Danmark. For sådan er islams regler, en muslimsk kvinde kan ikke gifte sig uden for religionen, og dette dogme opretholdes nidkært af imamer og prædikanter i Europa.

Man vidste godt, sagde Mustapha, at de ikke rigtigt var blevet muslimer, de sagde blot trosbekendelsen, det var bare en formsag.

Men det er da ingen formsag at vælge en religion. Det har uhyre betydning. Ikke mindst hvis man konverterer til islam, da det ikke er velset at konvertere tilbage igen, for nu at udtrykke det diplomatisk.

Mustapha havde også en forbløffende kommentar til ytringsfriheden. Selvfølgelig skulle der da være ytringsfrihed, men…(der er altid et men). Ja, og hvis en eller anden rig fyr fra A.P. Møller ville kalde Mustapha for “perker” på gaden, så kunne han da bare gøre det.

Nu har jeg svært ved at forestille mig folk i ledende stillinger fra velhavende virksomheder i Danmark fare rundt på gader og stræder og kalde mørlødede mennesker for “perkere”. Men vist findes der primitive mennesker, der har behov for at svine andre mennesker til med primitive tilråb. Hvad har det med ytringsfrihedsdiskussionen at gøre?

Ethvert anstændigt menneske vil forhåbentlig gribe ind, hvis de overhører noget sådant i det offentlige rum. Ligesom de forhåbentlig vil støtte op om retten til at tegne, skrive og tænke, hvad man vil.

Jeg blev kørt hjem på Kristians motorcykel. En strålende tur ad Strandvejen i solskin og med masser af vind. Turen mindede mig om, hvor dyrebar en ting, frihed er.