Prisen på kunst og ytringsfrihed

sapphoHar for nylig haft denne klumme på Altinget om prisen på kunst og ytringsfrihed, menneskeligt og økonomisk. Fra klummen: “For nylig holdt jeg oplæg om Lars Vilks Komiteens arbejde på en konference om religiøs ekstremisme i Drammen. Den var organiseret af organisationen Universal Tolerance. Direktøren for organisationen er advokaten Mohammed Mostafaei, der for nogle år siden måtte forlade sit hjemland Iran. Han var aktiv i at tale dødsdømte fangers sag, herunder mindreårige og kvinder der risikerede straffen stening til døde.

Regimet straffede Mostafaeis åbenmundethed ved at arrestere flere familiemedlemmer, herunder Mostafeis hustru. Det lykkedes ægteparret at komme ud af Iran, og i dag har de politisk asyl i Norge.

Dette år kunne Universal Tolerance arrangementet finde sted uden særlige sikkerhedsforanstaltninger. Men da organisationen tilbage i februar arrangerede en satiretegningskonkurrence og udstilling til støtte for tegnerne på Charlie Hebdo, var sikkerheden omkring Drammen Teater, hvor det foregik, massiv. Selvom der ikke engang blev udstillet Muhammedtegninger.

Dengang, fortæller folk omkring organisationen mig, var der posteret politibetjente med maskinpistoler udenfor, og der var screening af de besøgende, før de fik lov at komme ind i teatret. De nærmeste gader var spærret af, og der lå skarpskytter på taget af huset over for teatret.

På billedet ses digterinden Sappho, muse for ytringsfrihed. Man kan læse hele klummen her