Den livsfarlige cyber-jihad

abdel bari atwanHar anmeldt Abdel Bari Atwans bog Islamic State i denne uges Weekendavisen. Det er en rigtig interessant bog. Fra anmeldelsen: “Islamisk Stat er stort set altid et skridt foran myndigheder og internetudbydere.
De forstår spørgsmålet om sikkerhed, både når det gælder om at skjule egne data på nettet, foretage pengetransaktioner eller udsende uhyrlige propagandavideoer med billeder af steninger og amputationer.

Islamisk Stat hyrer IT specialister og marketing specialister og har egen medieafdeling med hovedkontor i Syrien. Her har man flere underafdelinger med fultidsansatte journalister, filminstruktører, fotografer og redaktører, der alle, som led i deres kontrakt må sværge troskab over for Kalif Ibrahim, som lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, kaldes. Og blandt andet en tv station, Tawheed, i Libyen og en radistation, al-Bayan, i Mosul.

Der gøres også meget ud af at producere mere bløde videoer. For eksempel af muskuløse krigere, der leger med killinger – hunde er jo forbudt i Islamisk Stat – for at give nye, potentielle krigere et tillokkende billede af livet i kalifatet. En populær video er en video, hvor en ældre, gråhåret kriger interviewes. Den hedder ”Hvorfor drog du i jihad, onkel?” Og er blevet et stort hit på YouTube”.