Fra Rushdie til Vilks

JosephAnton_online-version_HC_nospinePå mange måder minder den svenske Muhammedtegner Lars Vilks´ situation om Salman Rushdies. Begge har udfordret islams dogmer. Begge blev/bliver truet på livet. Begge måtte/må leve en tilværelse med uhyre sikkerhedsforanstaltninger omkring sig.

Rushdie har beskrevet årene under jorden i den vidunderlige, selvbiografiske bog Joseph Anton. Og selvom der var større støtte til Rushdie end til Vilks, får man igennem Rushdies bog virkelig forståelse for, hvor uønsket han var mange steder i de år.

Vilks´husvært opsagte lejemålet efter terrorangrebet den 14. februar mod Vilks og komiteens møde i København.

Ikke af denne grund – men af sikkerhedsgrunde – flyttes Vilks for tiden fra safe house til safe house. Han får lov at komme udenfor en gang om dagen.

Lars Vilks Komiteen – der blev skabt med inspiration fra netop Joseph Anton – fortsætter sin støtte og sine møder med Vilks. Det næste finder sted på Christiansborg før sommer.