Munkene fra Tibhirine

Of_Gods_and_Men-still-1“Jeg er ikke bange for terroristerne, ej heller for militæret. Jeg frygter ikke døden. Jeg er en fri mand”. Sådan siger en af munkene i Xavier Beavois´ vidunderlige – og tragiske – film Of Gods and Men om munkene i Tibhirine-klostret i Algeriet.

Syv af munkene, også denne munk, blev myrdet af GIA – den islamiske terrorgruppe – i midten af 1990erne, hvor borgerkrigen hærgede Algeriet.

Filmen er fra 2010 og med rette prisbelønnet. Munkene drev en lægeklinik og var vellidte af lokalbefolkningen. I en skelsættende scene ser man en lokal islamisk militsleder, der braser ind i klostret juleaften sammen med sine folk. De vil have medicin og lægehjælp. Broder Christian beder ham lægge sit våben, ellers må de tale udenfor klostret. Den forundrede militsleder svarer, at han aldrig adskiller sig fra det.

Jeg fik lyst til at gense filmen, fordi jeg er midt i Klaus Wivels glimrende bog Den sidste nadver – om forfølgelse af kristne i de muslimske lande. Den er absolut værd at læse, ligesom filmen er værd at se