Et tyrkisk vidunder

At sige at en forfatter skriver som en drøm er en kliché, men den dækker, når det gælder Elif Shafak. Jeg hørte hende forleden i London, hvor hun fortalte om sin seneste bog Honour, der forhåbentlig kommer på dansk. Shafak, der bor i London, er den mest populære forfatter i dagens Tyrkiet.

Bogen handler om en tyrkisk familie i London i 1970erne. Den fortælles på skift af flere af familiens medlemmer, herunder Esma og hendes bror Iskandar. Det er Iskandar, der foretager den uhyggelige gerning i bogen: Han dræber sin mor for at forsvare familiens ære. Men hvem pressede ham til at gøre det?

Vi var kun omkring 50 mennesker i salen, da Shafak optrådte. Der burde have været mindst det dobbelte. Shafak fortæller begavet, og hun skriver smukt. Nu glæder jeg mig til at læse hendes The fourty rules of love, der inddrager den berømte sufi Rumi, og den eneste bog af Shafak, der endnu er kommet på dansk: Bastarden fra Istanbul.