Libyen, krig og klanmentalitet

“Skal sandheden frem, så er jeg syg for at få mig en øl”. Anmodningen blev for nylig fremsat over for mig i en hviskende tone. For den pågældende, den libysk-norske filminstruktør Nizam Najjar, var i København med en tidligere libysk militsleder, Haj-Siddiq. Skal den gode forbindelse til Siddiq opretholdes, ja, så drikker Najjar, der er født muslim, officielt ikke alkohol.

Najjar og Siddiq var i byen for at promovere førstnævntes lille perle af en film Diary from the Revolution. I filmen følger vi instruktøren, fra han marts 2011 kysser kæresten Lene farvel i lufthavnen i Oslo og igennem de næste mange måneder, hvor han, bevæbnet med et kamera, bor sammen med Siddiqs oprørsmilits i Misrata og er et vidne til Gaddafis fald.

Det lykkes ham at vinde Siddiqs tillid, og han udnævnes militsens officielle fotograf. Mændene er først skeptiske, men Siddiq har blik for den pr-værdi, det giver at blive filmet: ”Tak først Gud, så kameraet”, siger han til sine mænd. Læs mere om filmen her