Skyd ikke sangeren

ramyessamfreemuseJeg har skrevet en kommentar i denne uges Weekendavisen om det farlige liv, som mange musikere og sangere lever.

Fra kommentaren: “I det vinterlige København blev der for nylig afholdt en konference med titlen ARTSFEX. Deltagerne – hvoraf jeg var en – frøs som hunde i Kunstakademiets Festsal og man måtte rende udendørs efter kaffen. Men formålet var udmærket, at styrke opmærksomheden omkring censur af kunstneres ytringsfrihed. PEN og Freemuse havde organiseret det hele.   Sidstnævnte organisation arbejder for musikere og komponisters ytringsfrihed og har til huse i det indre København.”

Og videre: “Arbejdet, som Freemuse udfører er varieret: Fra workshops i Pakistan og Afghanistan til at holde øje med, hvad der sker i verden på musikfronten. I skrivende stund er seneste nyt blandt andet historien om et drab på en kurder i Tyrkiet, der en aften på en bar bad orkestret om at fremføre en folkesang på hans modersmål. Der er også den marokkanske rapper El Haked, der har siddet fængslet i månedsvis, formentlig fordi han i sine tekster udfordrer regimet.”

På billedet ses den egyptiske musiker Ramy Essam, der fik overrakt Freemuse prisen 2011, november i Stokholm. Læs hele kommentaren i den trykte Weekendavisen.