Totalitarismens ansigter

dragomanTo vidt forskellige, men spændende forfattere, har gæstet København i de seneste uger. Den ene Gÿorgy Dragoman, voksede op i Transsylvanien, Rumænien under Ceacescus styre. I romanen “Den hvide konge”, der er udformet som en omtrent punktumløs og fremragende monolog, fortæller den 11-årige dreng Djata om det absurde og totalitære system, han er omgivet af.  Faderen er sendt i arbejdslejr ved Donau-kanalen. Hans mor har forbud mod at undervise. Djata forsøger at overleve. Jeg har skrevet om mødet med Dragoman og bogen her

Og forleden fortalte Joumana Haddad fra Beirut om sin bog “Jeg dræbte Sheherezade”. Bogen er en samling af aggressive og frimodige essays om kvindelighed, sex, sprog med mere. Artiklen om Sheherezade kommer inden længe på rights.no.

Fra Haddads bog: “Det er ikke nemt at være en kvinde, der skriver kompromisløst i et arabisk land. Det er ikke nemt at tage sit tøj af , lag efter lag, foran fremmede”.