Den livsvigtige ytringsfrihed

salman_rushdie_rdax_351x420_100At interessere sig for afrikansk litteratur i Danmark er for fire-fem nørder, inklusive undertegnede. Jeg har i dagens Weekendavisen skrevet om Danmark og Århus´ første friby-forfatter, Tendai Frank Tangarira, der i juni blev installeret i Århus. Han har de seneste år boet i Namibia.

Litterært er forfatterskabet ikke noget at råbe hurrah for; værdien ligger i at Tangarira i sin selvbiografi fortæller om livet for den generation, der er født under Mugabes styre, det vil sige efter at Zimbabwe blev født som nation i 1980. Det er, med forfatterens ord, en “bitter og traumatiseret” generation.

Mugabes styre har allerede gennem en hof-kommentator i den zimbabweanske avis The Herald været ude med en barsk kritik af både Tangarira og Danmark. Gudskelov kan Tangarira nu bo to år i fred for Mugabe i Danmark, hvor han kan udvikle – og forhåbentlig forbedre – sit forfatterskab.

Det var Salman Rushdie, der i sin tid tog iniativ til Det Internationale Forfatterparlament, der er forløberen for ICORNs for tiden 31 fribyer, der næsten alle er placeret i Europa. Endnu engang er der grund til at sige hurrah for sir Salman!