Antichrist – et mislykket eksperiment

charlotte-gainsbourg-antichrist-still1

Jo, så fik jeg set Lars von Triers seneste film. “En katastrofe”, mente en filminstruktør-ven, som jeg så filmen sammen med. Jeg er enig.

Mere følger – men Trier lykkes ikke med hverken at beskrive den kvindelige hovedpersons – Charlotte Gainsbourg som ses her på billedet – vej ind i vanviddet. Ej heller rummer filmen den uhygge, som man kunne få indtryk af ud fra filmens trailer og chokerede seere. Jo, ved en enkelt scene, der vendte jeg blikket væk. Man må selv gætte hvilken.

Angst, der er anderledes og langt værre at opleve end frygt, er svært at formidle. Ligesom vanvid. Filminstruktøren Roman Polansky kunne og kan, for eksempel i hans mere end 30 år gamle film “Den nye lejer” fra 1976. Den er omtrent genial.

Trier, hvis kunstneriske begavelse jeg har respekt for, synes med denne film fastlåst i et eksperiment,  der lukker sig om sig selv. Et mislykket eksperiment. Måske lykkes det næste gang.