Kun i London

Hanan al-Shaykh er en libanesisk-født forfatter, der bor i London. Hun er desværre ikke i byen, de dage jeg er derovre, men forhåbentlig mødes vi i efteråret til et interview. Jeg læser i øjeblikket hendes seneste bog, der er oversat til engelsk, for Hanan al-Shaykh skriver på arabisk. Bogen hedder “Only in London” og er også kommet på dansk i 2002. Den handler om fire mennesker, der mødes i fly-turbulencen over Heathrow: Den smukke, fortabte Lamis, der for nylig er skilt fra sin velhavende irakiske ægtemand. Marokkanske Amira, der tjener penge som prostitueret, transvestitten og bøssen Samir og Nicholas, der er Sotheby´s ekspert, når det drejer sig om islamiske daggerter.

Bogen udspiller sig ikke mindst i det arabiske kvarter omkring Edgware Road. Det er en vittig og rørende bog med sætninger som denne: “Et særligt forhold voksede frem mellem arabiske kvinder og deres læger, de eneste briter, der kom i kontakt med deres kroppe”. (min oversættelse fra den engelske udgave).

Hanan al-Shaykh har på dansk også udgivet bøgerne “Zahras historie” og “Beirut Blues”. Jyllands-Posten havde et stort og fint interview med hende i 2005.