Intellektuelle, bilafbrændinger og revolutioner

Forleden bagatelliserede rektor for forfatterskolen, Hans Otto Jørgensen, i et interview i Information de bilafbrændinger, der har fundet sted i nyere tid her i landet. Der var tale om hærværk, ikke om vold. Interviewet kan læses her: http://www.information.dk/157706


En bekendt af mig gættede på, at Jørgensen nok ikke har bil! Det skal jeg ikke kunne sige, men skulle Jørgensen være bilejer gætter jeg på, at den i hvert fald ikke blev brændt af under de nylige uroligheder.


Der er intet nyt i såkaldte intellektuelles ligegyldighed eller endda begejstring over for gadeterror. Eller endda over for blodige revolutioner. Historien rummer mange pinlige eksempler på intellektuelle, der som for eksempel den franske filosof Michel Foucault begejstret sluttede op om den islamiske revolution i Iran i 1979. Intellektuelle, der som den iranske journalist Amir Taheri køligt har bemærket det, altid evner at hylde revolutioner, der foregår i bekvem afstand fra dem selv. Eller gadevold. Eller bilafbrændinger.

Efter at have læst interviewet med Forfatterskolen rektor og summet over de danske forfattere og deres engagement i forsvaret for retsstaten sådan i al almindelighed, gik mine tanker til en bekendt, der døde for nylig: Den iransk-franske journalist og forfatter Freidoune Sahebjam. Han opnåede at blive 75 år og dø en naturlig død, skønt han var dømt til døden to gange af det iranske styre: Ved skydning og hængning, for at have indledt krig mod Gud og for blasfemi mod Khomeini. Hvad kommer egentlig først? spurgte Sahebjam i en artikel.

Sahebjam skrev engageret om kvindernes forfærdelige forhold i Afghanistan under Taleban, om forfølgelsen af religiøse minoriteter i Iran, om kvinders – og mænds ret til et frit liv. Han satte livet på spil ved at besøge Iran illegalt en række gange.

Jeg kunne unde nogle af de danske forfattere, der ser stort på gadevold, ildspåsættelser eller trusler mod danske Muhammed-tegnere at møde sådanne mennesker. Til måske at få sat tingene lidt på plads. Mit møde med hr. Sahebjam begyndte med et interview, og det kan læses her: http://www.sappho.dk/Nr.%203%20juni%202006/sahebjam.htm