Anmeldelser af Mod Mørket

Jeg samler for nemheds skyld alle anmeldelser af Mod Mørket her.

På dagen, den 15. april, var der fire anmeldelser:

Den amerikansk-norske skribent Bruce Bawer – forfatter til bestselleren While Europe slept – har anmeldt bogen for Sappho og betegner den som “et uhyre informativt værk”: http://www.sappho.dk/marchen.html

Historikeren Mikael Jalving har skrevet om bogen på netavisen 180grader. Han betegner Mod Mørket som “en stærkt oplysende og skræmmende bog” og som “en sjælden øjenåbner”. Jalvings klumme kan læses her: http://www.180grader.dk/klumme/Det_islamiske_netv_rkssamfund.php

I Jyllands-Posten giver Lone Nørgaard bogen fem stjerner: “Måtte “Mod Mørket” finde mange læsere, for først når europæerne forstår truslen, kan de forsvare de frihedsrettigheder, det har taget årtusinder at tilkæmpe sig”.

Berlingske Tidendes anmelder, udenrigsredaktør Kristian Mouritzen, er noget mindre begejstret, for nu at sige det mildt. Men læs og døm selv: http://www.berlingske.dk/article/20080414/anmeldelser/704140021/

Den 16. april anmeldte Østerbro Lokalavis bogen. Journalist Annette Kruhøffer er kritisk, “argumentationen er ikke ført helt igennem”, men der er også ros til bogen: “Denne imponerende samling af viden og argumenter er velskrevet og letflydende” og der er tale om “et tankevækkende værk”.

Den 19. april anmeldte Politiken bogen sammen med filosoffen Kai Sørlanders bog. Anmelderen, Lars Sandbeck er ikke begejstret for bogen, som han mener egentlig er anmeldt med ordene “Muslimerne kommer”. Alligevel skriver han i anmeldelsen, at “Brix har utvivlsomt ret i, at stærke antidemokratiske og antivestlige kræfter for tiden rører på sig i den muslimske verden og også blandt muslimer i Europa. “Mod Mørket” dokumenterer dette til fulde og sågar meget overbevisende”.

Sørine Gotfredsen anmeldte den 24. april bogen fint i Kristeligt Dagblad. Hun skriver bl.a., at “denne bog rummer så stor og grundig research, at man ikke er i tvivl om, at Brix præsenterer en virkelighed, der findes”. Anmeldelsen kan læses i sin helhed her: http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/284083:Kultur–En-veldokumenteret-advarsel

Dansk Folkeblad har i sit aprilnummer en meget fin anmeldelse af Mod Mørket. Klik på linket, anmeldelsen står på siden 28-29. http://www.danskfolkeparti.dk/pictures_org/DF_2_web.pdf

I Weekendavisen den 30. april har Bo Bjørnvig samlet anmeldelser om bogen sammen i sin klumme “Blæksprutten”. Bo Bjørnvig synes at ironisere over anmeldelserne i Politiken og Berlingske Tidende og skriver, øjensynligt møntet på den gnavne anmelder i sidstnævnte avis: “Det er nu engang en af de store gåder, at så mange vestlige intellektuelle har det med at undskylde autoritære og aggressive ideologier. Og beskylde dem, der anklager disse ideologier for at være lige så énøjede, som dem de anklager.”

Michael Irving Jensen har anmeldt Mod Mørket i Information weekenden 10.-11. maj. Han bryder sig ikke om bogen, der er “tendentiøs med et ofte vulgært sprogbrug, den er også præget af direkte fejl”. Javel, ja. Irving Jensen mener således det er en fejl at skrive, at ordet sekulær ikke findes på arabisk. Han henviser til ordet ilmanî. Men dette ord kan, som jeg har forstået det, kun tilnærmelsesvis forstås som et arabisk modsvar til ordet sekulær, der er blevet til i en kristen kontekst. Jeg har senere fulgt op på bloggen om dette.

Den 24. juni har den norske redaktør Hans Rustad anmeldt bogen fint på document.no. Anmeldelsen kan læses her: http://www.document.no/2008/06/morket_i_morket.html