Formidable Alice Munro

AliceMunro livetDen canadiske nobelprismodtager Alice Munro er en mester ud i novellekunsten. For nylig anmeldte jeg hendes seneste bog Livet i Weekendavisen. For første gang inddrager Munro sit eget liv og fortæller også om sine forældre: “Hjerteskærende og med præcision skildrer Munro faderen, der efter krigsårene må opgive sin farm af ræve og mink, sælge den for en ”rystende lille sum” og tage, fornemmer man, opslidende arbejde på det lokale støberi.

Hun skildrer også moderen, der kører bil med en ”nervøs højtidelighed” og som har foretaget et trin op af den sociale rangstige, for hun er gået fra at være datter af fattige gårdfolk til at blive lærerinde. Men hun er blevet en kvinde, som ingen rigtig bryder sig om, som folk finder ”nævenyttig og alt for sippet”. Absolut en bog værd at læse.