Om selvudgivelser, bøger til iPad med mere

Engang måtte debuterende forfattere finde sig i hvad som helst: At gå forgæves til et møde, fordi forlæggeren i smug spiste frokost med Kurt Fromberg, befandt sig i New York eller blot havde glemt det rendez vous, som debutanten havde set frem til i årevis.

Med tiden bliver relationen ofte bedre, og med tiden bliver de fleste forfattere også mere selvbevidste: Argumenterer for omslag med følsomt forfatterfoto og flap; eller vover at fnyse af forlæggerens tilbud om at redigere en antologi med et tocifret antal medvirkende for en tusse. Før hun siger ja tak.

Teknikker som print on demand har dog gjort det muligt for forfattere helt at frigøre sig fra forlæggere, der forbliver nærige, glemsomme og stivsindede. Bøger sættes i produktion uden at forfatteren må gå fra loftskammer og hjem. De smides på amazon eller saxo.com og sælges over nettet. Der findes forlag som Underskoven, som udgiver hvad som helst, blot forfatteren betaler gildet. Men så skal hun heller ikke dele overskuddet med nogen.

Læs resten af min kommentar om selvudgivelser, digitale udgivelser, bøger til iPad med mere i denne uges Weekendavisen