Iran, Revolution og Minder – debatmøde

IranrevolutionTorsdag den 13. februar klokken 19.30-21.30 i Den Tværfaglige Sundhedskliniks hyggelige lokaler på Sct. Knuds Vej 36, 1. sal, på Frederiksberg. Salonen serverer vin og lidt at gnaske i.

Entré kr. 60, der betales kontant ved indgangen. Tilmelding hos Helle Merete på hellemerete@hellemeretebrix.com

Om arrangementet: For 35 år siden fik Iran sin islamiske revolution. Revolutionen sendte millioner af iranere på flugt og en række af dem og deres efterkommere bor i dag i Danmark. Helle Meretes Saloner har inviteret fire danskere med iransk baggrund til at fortælle deres historier.

Hvad har de af minder om eller indtryk af Iran? Hvad husker man fra årene omkring revolutionen? Hvordan opfatter man Iran som ung iraner, når man ser det gennem ”Vestens vindue?”.Og hvad tænker de fire om Irans fremtid? Efter oplæg fra panelet åbnes der for spørgsmål og debat.

I panelet:

Jaleh Tavakoli er født i 1982 i Teheran. Hun er uddannet cand.soc fra Roskilde Universitet og tidligere medlem af Københavns Borgerrepræsentation. Jaleh er talsperson for organisationen Frit Iran.

Citat af Jaleh om årene som helt lille under Iran-Irak krigen: ”De voksne der ellers var så sikre på alt, var skræmte og usikre. De talte bl.a. om hvad der skulle gøres for at sikre os og huset. Når bomberne faldt, skulle vi sidde under trapperne eller ovenpå. Når sirenerne lød, skulle vi slukke lyset og løbe ind under trapperne.”.

Kianousch Tavakoli er 64 år og far til Jaleh. Han forlod Iran i 1984 og slog sig derefter ned i Afghanistan og det daværende Sovjetunionen. Han kom til Danmark i 1991. Kianousch arbejder som taxachauffør og driver hjemmesiden iranglobal.info

Citat af Kianousch om revolutionsårene: ”Som kommunister kunne vi ikke forstå at arbejderne ikke var lydhør overfor vores paroler, imens var vi blinde over for ayatollaherne der nemt og hurtigt kunne samle tusinder på blot få minutter, helt spontant på gader og stræder”.

Aein Amripour er 25 år, født i Kolding men opvokset i Mårslet lidt syd for Århus.
Aein har studeret film-og medievidenskab i København og tysk i Århus. Han har desuden læst i Berlin på Freie Universität. Aeins bachelor var om Goethes stilisering af digteren Hafez’ værker.

Citat af Aein om sine forældres hjemland: ”Iran er for mig en slags saga. Et levn fra fortiden. Jeg har ikke haft muligheden for at opleve kulturen og historien på egen krop. Det Iran, og den iranske kultur, jeg kender, har jeg set gennem et vindue: Vesten vindue til verden udenfor.”

Nick Ghasemi er 59 år og født i Teheran. Han kom til Danmark for 30 år siden. Nick arbejder som tandtekniker.

Citat af Nick om den iranske revolution: ”Vi skulle rette øjenbrynet – istedet stak vi øjet itu”.
Ordstyrer: Helle Merete Brix

Om Helle Meretes Saloner: Har intet med frisørvirksomhed at gøre, men er et forum for workshops, foredrag og debat. “Den farlige selvbiografi?” – om at skrive selvbiografi og erindring – blev afholdt på Frederiksberg i november 2013. Det var det første arrangement i salonerne.

Hvis du vil på salonernes nyhedsbrev, så send en mail til hellemerete@hellemeretebrix.com

Med venlig hilsen, Helle Merete