Salman Rushdie og friheden

“Jeg vil være styret af de ting, jeg elsker, ikke af de ting jeg hader”. Sådan hørte jeg Salman Rushdie sige i et interview forleden. Det er den indstilling, der er så formidabel ved Rushdie i hans måde at tackle sit usædvanlige liv på. I interviewet klandrede han også diverse regeringer for at vise eftergivenhed over for pres på ytringsfriheden.

Rushdie er bogaktuel med erindringsbogen Joseph Anton, der ikke mindst handler om de år han måtte leve under jorden.

For et par år siden var Rushdie i København. Her fortalte han blandt andet om at blive anmeldt: “Nogle gange kan folk lide ens bog, andre gange ikke”. Ingen tvivl om, at Rushdie talte om sin til dato mest utilfredse kritiker nogensinde, Ayatollah Khomeini og hans fatwa fra 1989. Fatwaen var en opfordring til at dræbe ikke blot Rushdie, men også de, der havde været involveret i bogens udgivelse. Adskillige oversættere og andre indblandet i bogens tilblivelse blev myrdet af  fanatikere. Men Rushdie fik de ikke ram på. Han lever i dag et ret almindeligt liv i New York.