Sappho i Sydafrika

eve-home-finmadam-home-finPå onsdag går sydafrikanerne til valg. Men hvordan er der egentlig i Sydafrika? Stort set alt, hvad vi hører om landet i de danske medier er fattigdom, elendighed, korruption, mord og AIDS. Ingen, der har besøgt Sydafrika og har bevæget sig uden for beskyttede turistenklaver og safarilodges kan nægte, at alt dette eksisterer, Til overmål. Men det er ikke hele sandheden.

Jeg har besøgt Sydafrika fire gange. Senest har jeg været i Johannesburg, og i en mini-serie hen over de næste måneder, Sappho i Sydafrika, præsenterer jeg mine læsere for interviews med sydafrikanske forfattere, redaktører og  en enkelt tegneserieskaber.

For hvad mener sydafrikanerne om ytringsfrihed? Kan man kritisere Mandela? Må man trykke Muhammed-tegninger? Hvad betyder landets voldsomme natur og voldsomme politiske historie for en skønlitterær skribent? Hvordan var det at vokse op i en township for farvede og senere blive en berømt og velhavende forfatter? Kan man være digter og bo lykkeligt i Soweto?

Den første interviewede i serien er amerikanskfødte Stephen Francis, der sammen med tegneren Rico har skabt landets mest populære tegneserie, Madam & Eve. Læs om et sydafrikansk ikon